NL

Almelo Zeybek Ekibi

De Zeybek is een Turkse volksdans, die meestal in de Egeïsche regio en in het westelijk Middellandse-Zeegebied wordt gedanst. De dans  wordt in de provincies Afyon, Aydın, Antalya, Balıkesir, Burdur, Çanakkale, Denizli, Isparta, Izmir, Kütahya, Manisa, Muğla en Uşak gedanst. De naam is afgeleid van de Zeybek, een krijger stam uit de bergen van de Egeïsche regio.

Tot in de jaren 1940, dit ritme was erg populair ook in Turkije. Zelfs Atatürk op 2 februari 1938 een paar maanden voor zijn dood aan Zeybek gedanst, onder andere, de Sarı Zeybek. De Zeybek is stap sequenties voorgeschreven. Er zijn individuele en collectieve dansen, de individuele dansers langzame bewegingen onafhankelijk van elkaar in een cirkel. Vandaag zijn er in Turkije alleen folkloristische stukken met Zeybek ritme. De Zeybek is nog steeds populair.

Er zijn vele soorten van Zeybek, die vergelijkbaar kunnen verschijnen en waarschijnlijk een gemeenschappelijke oorsprong hebben. De bekendste onder hen zijn Aydın Zeybeği, Tavas Zeybeği, Muğla Zeybeği, Harmandalı, Kerimoğlu Zeybeği, Ibrahim Usta Avşar en Zeybeği.